2010. nov. 16.

Kedves kezdők! ... avagy másolás 2.

Már rég fontolgatom, megírjam-e ezt a bejegyzést. Ma látva a Meskán az egyik általam megálmodott és elkészített motívumom eléggé igénytelen másolatát döntöttem eképp. Persze a drótos tudás kellő hiánya mellett a nevemet mint ötletgazdáét sem láttam feltüntetve. A levetetés folyamatban van.

Kérlek, keresd vissza Másolás címmel, amit korábban írtam, mert azt tovább nem szeretném ragozni.

A címem első feléről szeretnék írni nektek.
Ha belelkesülsz, megveszed a kellékeket a drótozáshoz, elkezded a net, könyvek alapján, vagy esetleg tanfolyamra is szánsz időt és pénzt, attól még nem vagy jó drótékszeres, kézműves. Hogy azzá válj rengeteg idő és gyakorlás kell. Sok-sok munka, elrontott hajlítás, tanulni vágyás... illetve ALÁZAT és ÉRÉS. Alázat az alapanyagok, a technika, a már profi szinten alkotó drótosok iránt.
Tudom, e két utóbbi fogalom kihalófélben van... Mindnent akarunk és rögtön, mások ötletét lopva, az írott és íratlan szabályokat nem betartva.

A net, a rengeteg már elkészített gyönyörű ékszer könnyen sarkall arra, hogy minél hamarabb minél bonyolultabb formákat alkoss meg, de ez visszaüt! Ha nincs meg az alaptudás, nem lesz mire építkezned! Ha nem ismered az alapanyagokat, ha nem tudsz egy rendes egyszerű karikát, nyolcast, lóherét, csigát, laza csigát, vastagabb drótot vékonnyal körbetekerni stb., azaz az alapokat szépen, igényesen meghajlítani, akkor az egész keszekusza, fogónyomokkal és szenvedéssel teli valami lesz. Valami, de biztos hogy nem alkotás... talán inkább kontárkodás!
... és ilyenekkel a Meska is roskadásig tele van! Ahogy név és fémjelzetlen ezüsttel is, ami meg büntetendő is ráadásul, de erről is írtam már itt. Mindezekkel azok magukat alacsonyítják, akik felteszik az ilyen termékeiket, de a Meska színvonala is napról napra zuhan! ... igaz ez utóbbiról az oldal üzemeltetői is nagyban tehetnek...

Rólam:
Mögöttem kb. 2,5-3 év drótozás van. Az első kettőben Csillagkor (Fülöpné-Fülöp Katalin) alapmotívumai alapján drótoztam a könyvéből, aminek átírását, fejlesztését épp ezekben a hónapokban teszi. 50 nyakláncot, de szerintem még többet csak ezekkel alkottam meg, így alapoztam meg a tudásomat.
Aztán a gyermekeim születésével majdnem 4 évet kihagytam. Amikor ölni tudnál 2 óra egybenalvásért és hosszú hónapokig max. 5-6 órákat alszol, 1-1,5-2 óránként kelve, nem biztos, hogy drótozni van energiád. Leginkább eszedbe sem jut. Viszont kellett ez az idő is! Nem tartom elvesztegetettnek, hiszen ezalatt rengeteg mást kaptam... s ami lappang az érik is az emberben.
Az Index drótos fórumnak köszönhetem, hogy újra nekiálltam, s mivel nappal minimum két kisember volt mellettem, éjszaka drótoztam, gyakoroltam.
A Meskára is csak akkor merészkedtem fel, mikor a drótos kollegináktól egyre több pozitív visszajelzést kaptam. Mert sokat segít az ember munkájában, hobbijában, ha a környezete dícséri, szereti, de más ha azt a szakavatott kollégák vagy esetleg másban alkotó kézművesek teszik.
Én is tudok kersztszemezni, öntöttem szappant, készítettem gyertyát, ki tudja mi mindent, mégsem teszek fel ilyet sehova eladni, mert van egy mérce, amit illik megütni. Ha ez a mérce nincs meg, akkor sem magadat, sem a drótékszer készítést, sem pedig a vevőidet nem tiszteled! Ugye ezt nem szeretnéd?

Ami mérce alatt van az maradjon a tied, ajándékozd el, vagy add az ovinak, sulinak karácsonyi börzére. Örülni fognak neki!

... és írom mindezt úgy, hogy tudom, rengeteg tanulni való van még számomra is, mert sosem lehet azt mondani, mindent tudok!

6 megjegyzés:

 1. Óóó,részemről maximálisan egyetértek.:)Gratulálok,hogy ilyen bátran,szókimondóan leírtad,de ugye tudod,hogy ezzel sok ellenséget szerezhetsz magadnak?Bár amíg Te pontosan tudod,mennyit érsz,addig ők semmit nem tehetnek ellened.
  Én maximálisan tisztelem minden munkádat,sőt,minden egyes kanyart a drótjaidban,én sosem tudnám megcsinálni:)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon-nagyon egyetértek Veled, csak támogatni tudom minden egyes szavadat... és a Meska... hát igen... :-(((

  VálaszTörlés
 3. Én is csatlakozom az egyetértők táborához! Sőt, ha lehet, tovább is posztolnám a saját blogomban ezt az írást. Lehet?

  VálaszTörlés
 4. Egész életemben bütyköltem. De csak azt adom el, és lépek vele a nyilvánosság elé, amit már eléggé megtanultam, időt...áldozva és a visszajelzések is jók. De sajna sokan vannak, akik pár bütykölés után szakinak kiáltják ki magukat, pedig max. csak ügyes próbálkozó szinten állnak. Úgyhogy, a véleményem azonos veled. De a Meska, a Vatera tele van rémisztő silány vacakokkal, amit kézműves termékként árulnak és az ember csak ámul ennyi pimaszságon. :(((

  VálaszTörlés
 5. Figyeljetek, én nem egészen értem, hogy mi is a probléma. Pontosabban természetesen értem, amit Vera írt, csak azt nem, hogy ezen miért idegesítitek magatokat. Először is, tegye föl a kezét, aki még soha nem lesett el egy technikát vagy mintát a netről. Másodszor, aki mindezt rosszul csinálja, az nyilván nem fog belőle meggazdagodni, akárhogy akar - még mi se fogunk, akik jól csináljuk. :) Azért a kedves vásárlóknak is van szemük meg ízlésük, és meg tudják ítélni, hogy az adott kézműves cucc épp megüti-e azt a szintet, hogy adjanak érte pénzt, és nem fognak, ha nem így van. Ezen nem tudunk változtatni, mindig lesz, aki lemásol, és mindig lesznek kontárok vagy próbálkozók, ennyi! Te tudod, hogy jó vagy. Mi is tudjuk. Ez elég, nem? :)
  Ne haragudj, hogy csak így ismeretlenül beleszóltam. Régebb óta követem már a blogod (sőt ZsaMo is ismerős a kommentelők közül :)). Én még a sajátommal eléggé gyerekcipőben járok, de évek óta (megszakításokkal kb. 7 éve) foglalkozom drótozással. Remélem, hallunk még egymásról! :)

  VálaszTörlés
 6. Nagyon köszönöm, hogy megosztottátok a véleményeiteket!

  ZsaMo: tedd ki nyugodtan, felvállalom bárki előtt, bármikor az itt írtakat!

  Farkasbarack: Köszönöm, hogy követed amiket készítek és a soraidat is! Lehet, hogy még sem sikerült jól megfogalmaznom azt amire itt gondoltam. A másolás nem baj, én is felhasználom a halszálka motívumot, vagy épp ez után tettem be 3 Pryingnál látott mintát (lehet, hogy nem az ő kreálmánya, de így korrekt), sőt örülök, hogy egy-egy ékszerem megihlet valakit, esetleg tovább is fejleszti, beleteszi az ő saját világát, ötleteit, de a forrásmegjelölés... az alapvető.

  Itt a lényeg, hogy a Meskán (egy KÉZMŰVES oldalon) amikor betoppan oda valaki, akkor rengeteg időt tölt el, míg valóban szép, igényes munkát talál. Sokan mondták már ezt nekem.
  Ha nem történik valami komoly reform, akkor nagyon sok alkotó a legjobbak közül kiszáll majd onnan és átmegy máshova. Egyre nagyobb a forrongás.
  Kár lenne érte...

  VálaszTörlés