2011. febr. 8.

Szkíta sólyom - férfi, női medál

A drótékszeres játék első fordulójára az őseink egyik mítikus, szent állatát, a Szkíta Aranykincsek közt is fellelhető Turulmadarat formáltam meg.


A honfoglalás mondájának, amikor a madár nyomán kerestek őseink új hazát, a valóságos alapja az, hogy a magyarok anélkül, hogy tudták volna valóban addig vonultak Európában nyugat felé, amíg a kerecsensólyom - a turul - fészkel. A múlt, a történelem igazolta, hogy a Turul-mítosz eltűnése - az Árpád-ház kihalása - indította meg a magyar önállóság megszűnését.



Maga a "turul" szó török eredetű (togrul, turgul=vadászsólyom, illetve "kiváló tulajdonságokkal rendelkező, kedvenc ragadozó madár"). Sólyom-ábrázolást találunk egy Noin-Ula-i szkíta szőnyegen, az issziki halomsír egyik halottjának övén, egy Kr.előtti 1200-ból származó mezopotámiai kődoboz tetején, egy Kr.utáni II. századi párthus király szobrán, egy VII. századi szászánida ezüsttálon és még sok tárgyon. Ott találjuk a hunok címerein, az avarok szíjvégein (keceli lelet), a honfoglalás kori rakamazi tarsolylemezen, hajkorongokon, gyűrűkön és
a magyar királyok első címerszerűen ábrázolt szimbóluma is a turul volt. A magyar nyelvben három szó van, amely a sólyomra és a sólyomkultuszra utal: a "kerecsen", a "zongor" és a "turul". A középső a Zsombor férfinévben él tovább. Krónikáink után a "turul" szó - név - hosszú időre feledésbe ment, illetve el kellett felejtenünk. Csak a XIX. században került ismét elő őstörténetünk e fontos jelképe.


Akár a kerecsensólymot, akár az altaji havasi sólymot tekintjük turulnak - a vita eldöntése a szakemberek dolga - a turul a legjobb solymászmadár, de nem olyan ritka, hogy még senki nem látott volna olyant. Van bizonyos misztikus vonása, ami fantomszerűvé teszi, ezért válhatott az egykori hús-vér, létező madárból szimbólum. A turul volt az eszményi, a hibátlan, a győzhetetlen, vagyis az isteni. Ezért lehetett a magyarok uralkodóinak jelképe, majd így lett újra a Turul-legenda feledésével, a Turul-család kihalásával megint solymászmadár.

Ősi magyar népmesénk hőse egy "isteni madár", amely kiszabadítja a Napot, feleséget is szerez magának és a mese végén király lesz. Népmeséinkben egy embert magasba emelő turulmadár alakja is előfordul, amelyet repülés közben etetni és itatni kell; ezt örökíti meg a nagyszentmiklósi 2. számú korsón látható madár, amint karmai között egy nőalakot ment ki a rabságából. Ha a magasba emelt alak férfi, - mint az 5. számú korsón, - akkor a madár a hős társa, aki a társai által cserben (az alvilágban) hagyott hőst segíti vissza az emberek világába, hogy ott visszaszerezze az elrabolt menyasszonyát és az őt megillető trónt. Népművészetünkben is ott van a turul, egyre inkább háttérbe húzódva, pedig a turul a magyarok ősi, feledésbe merült hitvilágának máig fennmaradt főszereplője.




4 megjegyzés:

  1. Remélem, minél többen olvassák az ismertetőt, mert fontos lenne, hogy a Turul-kultusszal és eredetünkkel minden magyar tisztában legyen!

    Érdekességnek még hozzáfűzném, hogy a szeldzsuk kalifátus alapítóját is így hívták: Togrul (ami törökül ugyan úgy turul). Valamint az oszmán dinasztia megalapítójának, Osman szultánnak is az apját Ertogrulnak hívták..
    ...véletlen egybeesés, vagy tényleg több közünk van a törökökhöz, mint ahogy azt tanítják? :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és figyelem felhívó ereje van a medálnak, mert szerintem minden magyar felfigyel rá. Szinte varázserővel bír!
    Nagyon jó látni, hogy ennyien foglalkoznak a honfoglalás és a körüli időkkel. Sose szabad elfelednünk honnan jöttünk, és hova tartunk.(Bár mostanság nagyon elfelejették a Magyar föld vezetői). Sok mindent elvettek tőlünk a történelem folyamán, de a nyelvünket és a hagyományainkat SOHA!

    VálaszTörlés
  3. Sajnos az oktatásban el vannak tolódva a hangsúlyok. Ezek az idők hihetetlen fontosak, sajnos szinte teljesen hiányoznak a tananyagból, én is nagyon keveset tudok róluk.

    "A történelmet a győztesek írják", elkennek, elfednek dolgokat. Én is vitáztam egy XX. században történt tényről gimiben a tanárommal, mert mást állított a tankönyv és így ő is, mint ami a valóság. Történetesen tudtam mi, mert egy rokonommal volt az kapcsolatos és alaposan meghurcolták nagyszüleimet is miatta.

    Még mindig van finnugorisztika szak, miközben köztudott már, hogy zagyvaság. 2 ismerősöm is elvégezte, de teljesen tisztában vannak vele, hogy mások az őseink, más népekhez ezerszer szorosabb kötelék fűz.

    Sorolhatnánk még bőven a példákat rá...

    VálaszTörlés