2010. jún. 21.

Puffogok...

Egyre több drótosnál látom, hogy fémjelzés nélküli ezüst drótékszert árul pl. a Meskán is, ami törvénybe ütközik, így büntetést von maga után. Sokuk tényleg szép, igényes ékszereket készít, DE...

A Meska kérem mossa kezeit, hiszen ő nem forgalmaz, hanem csak közvetít az eladó és a vásárló között.

Lelketek rajta, mit árultok! A törvény tudásának hiánya nem mentesít az esetleges felelősségre vonástól!

9 megjegyzés:

  1. Szia!
    Utána néztem a dolognak, és már tudom elvileg hol lehetne fémjeleztetni, de nem tudom mit fognak velem ott csinálni, mert ugye féldrágakövek is vannak a drótékszereimen.. De majd érdeklődöm személyesen, miután hazajöttem Krakkóból :)
    Akit érdekel, az itt megnézheti az árakat, illetve, hogy mit kell fémjeleztetni,és mi mentesül ezen törvény alól: http://www.mkeh.gov.hu/nemesfemvizsgalat/nemesfemvizsgalat

    VálaszTörlés
  2. Szia Vera!

    Megértelek, és eléggé érdekes ami itthon az ezüst körül folyik.

    Külföldön, és nem is kell messze menni, bárki forgalmazhat aki otthon saját kézzel megmunkálta az ezüstöt el is adhatja, Itthon pedig a Nehiti, mint egy kiskirály (csakhogy fizetést adhassanak X db emberenek, monopól helyzetben azt csinál amit csak akar.
    Ahhoz hogy valakinek saját beütője szerszáma legyen és mondjuk egy ezüsthuzalból készített ékszer, ezüstként el is adhasson, ötvösnek kellene lennie. De minek??? Vagy hogy mondjuk én csináljak egy fülbevaló akasztót, vagy az üvegeimhez egy ezüst köztest...?? Szerintem tiszta röhej az egész.
    Közben azok akik ezzel az amúgy valóban hülye törvénnyel nem foglalkoznak, törvénybe ütköznek. (Szerintem tudják, hogy azt teszik):-).
    Megértelek, hogy puffogsz, hisz Te is (én is) csinálhatnál úgy, mintha erről nem tudnál és 2-3x drágábban eltudnád adni az ékszereidet, hisz tiszta ezüst!!!!

    VálaszTörlés
  3. Sesame: Köszi, ha alaposabban utána nézel! A 2g-ig határt ismerem, de az elég kevés. Ahogy most hozzávetőlegesen mérlegeltem ezüstözött drótból max. egy kis fülbevalónyi jön ki belőle.

    Kinema: Nem tudom, külföldön hogy árusítható az ezüst, csak azt vettem észre, hogy rengeteg van pl. az Etsyn is belőle.
    A már fémjelzett ezüstöt eladhatod, amit csak össze kell szerelni, de a huzalból megmunkált ékszereket már nem.
    Sesame linkje tök jó! Benne vannak a kivételek.
    Meg még: Nah igen, én is azért tettem le az ezüstről, mert nem szeretnék egy ötvös vagy becsüs tanfolyamot pusztán emiatt elvégezni. A külön Nehitis fémjeleztetés meg nem tudom, szintén megérné-e. Nem dobná meg nagyon az árat?

    VálaszTörlés
  4. Egyébként szerintem a másik probléma, hogy az embernek álmában se jutna eszébe, hogy otthonra vesz egy kis ezüstöt,hogy feldobja vele a meskás ékszereit, és ez törvénybe ütközik. Én is tőled hallottam erről életemben először. Ha tudom,szerintem soha nem vettem volna ezüstöt.. Talán többet nem is teszem, mert ötvösökből Dunát lehet rekeszteni,ha meg ezzel a 3-4 darabbal járkálok fémjelezésre,az idő,pénz,és szerintem ott ki is fognak röhögni.. De ha egyszer elmegyek oda,majd megmondom kb milyen árak vannak,mert hiába van kiírva, nem lehet ezekből kikalkulálni,és biztos igyekeznek annyit lehúzni az emberről,amennyit csak lehet..

    VálaszTörlés
  5. Valószínűleg baromira megemelné az árat ez a sok hercehurca. Külföldön minden tök egyszerű. (ezt forgalmazótól hallottam,hogy itthon akik megveszik a kész ezüst alkatrészt, bele kell üsse a saját jelzését, és/vagy bevizsgáltatni a Nehitinél, persze pénzért):-) Elvileg egy egyszerű kis fülbevaló akasztón is 3db jelzésnek kellene lennie (ha jól emlékszem, nem akarok hülyeséget írni, de hogy csak a 925, nem elég az tuti), és Neked aki megveszed számládnak kell lennie, honnan van az ezüst alkatrész, mert bizonyítanod kell, hogy kitől vetted, ha nincs benne a megfelelő mennyiségű jelzés, akkor tudják, hogy ki a hibás. EZ egy füli akasztónál?... hely sincs nagyon rá, hogy mindez raja legyen... (persze ez nem pár fülbevalóra vonatkozik, hanem nagy mennyiségre).
    Szóval szerintem az ezüstöt kicsit túl misztifikálják, egy súlyban "mérik" az arannyal, stb. tök fölöslegesen. A pénz motivál mindent, ez tuti.:-D
    Végül is Vera, csinálhatod te tiszta ezüsthuzalból, csak nem adhatod el mint ezüst.:-D Fából vaskarika.

    VálaszTörlés
  6. Kinema:
    Írtad: "csinálhatod te tiszta ezüsthuzalból, csak nem adhatod el mint ezüst"

    Vagy igen, de vidd ki az országból, mondjuk tedd fel az Etsyre! Ha jól értelmezem a MKEH szövegét:
    "A nemesfém tárgyak közül mentes a fémjelzési kötelezettség alól:
    a)a külföldi megrendelésre (eladásra) készült nemesfém tárgy..."

    Bahh!

    VálaszTörlés
  7. vagy a meskán is árulni de "csak külföldi vásárlásra" megjegyzéssel.. viccesen siralmas.. ajhh..
    viszont egy ideje nehitis fémjelzett ezüstalkatrészeket is lehet kapni: http://www.gyongy-elet.hu/index.php?cPath=246&osCsid=bed4d6d7a4219e57532f070f4744484f
    925 ezüst köztesek (54), 925 ezüst fülbevaló (9), 925 ezüst gyöngykupakok (13), 925 ezüst gyöngyök (42), 925 ezüst kapcsok (21), 925 ezüst lánc, 925 ezüst medálok (22), 925 ezüst szerelékek (6)
    ..nem tudom, hol lehet még, én ebbe botlottam..

    VálaszTörlés
  8. Huh, a megjegyzés ütős! :-D
    Köszönöm, hallottam, láttam ezeket, de ezeket csak össze lehet szerelni, alakítani már nem. Én meg szeretem a fogóimat többre használni! ;-)

    VálaszTörlés